Punk Pizza

No Fun part six

Dit zijn Daan en Matthijs. Samen stoppen ze iets heel kruidigs in een zakje.
Waarom ze ons de vinger geven? Lees hier deel 6.

Ik schreef het vorige week al. Kunnen we een pizza met zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten serveren? Dat is misschien wel onze laatste en lastigste zoektocht waar we nu mee bezig zijn. De Nederlandse bijvangst die we onderweg tegenkomen nemen we natuurlijk ook mee.

Zo kwam ik een maand of twee geleden op de insta-account van Ptthee terecht.
Twee jongens met een even eenvoudig als geniaal idee. Kun je je eigen brood verdienen en tegelijkertijd de Nederlandse natuur herstellen? Dat was het basisidee toen ze met een aantal Nederlandse boeren in gesprek gingen.
De uitkomst was verrassend simpel. Konden Daan en Matthijs niet wat strookjes ongebruikte grond bij die boeren inzaaien met kruiden?
In de zomer konden ze dan die kruiden oogsten voor hun kruidenthee.

Het bleek niet één, niet twee maar dríe vliegen in een klap. De ingezaaide veldjes met kruiden trekken volop insecten aan waaronder de belangrijke bestuivers de bij, de hommel en de vlinder.
Ook de boeren zien ze sindsdien letterlijk vliegen; meer vogels die afkomen op de insecten uit de kruidenveldjes.
En zelfs de koeien op de naastgelegen grasvelden blijken groot fan. Het eentonige menu van voor-, hoofd-, na gras hing ze zo de keel uit dat ze uitbraken. De kruiden bleken ook v0or hen een welkome aanvulling.

De helft van de kruiden wordt geoogst en verwerkt tot thee. De andere helft van het veldje laten ze staan voor de achterblijvers.
De boer blij want barkies en biodiversiteit. De bij blij want blommen erbij.

Wij vinden de gedachte en uitvoering van Daan en Matthijs redelijk hardcore op het gebied van duurzaamheid. Dit, in combinatie met de do-it-yourself mentaliteit, is meer punk dan menig aanhanger van deze stroming ooit zal zijn.
Vanaf heden dus twee soorten kruidenthee van Ptthee op het menu. Wel even laten trekken want duurzaam duurt het langst.

Tot slot, niet geheel onbelangrijk; we zoeken nog een chef.
Iemand die minimaal vier dagen per week de keuken bestiert en het vuur van en in PUNK PIZZA brandende houdt. Iemand die tijdig bestellingen doet, de boel schoonhoudt, en efficiënt en slim met haar of zijn uren en de ingrediënten omgaat.
Iemand die onze visie deelt en kookt met de seizoenen. En wil werken met lokale en regionale producten. Eigenlijk net zoals ik in Napels heb geleerd. Alleen dan anders.

Dus?
Denk je dat je het wel kan mail dan naar fuckyou at punkpizza.nl
Ben je chef, sous-chef, kok, pizzabakker, pizzaiolo of kok in aanleg en vind je iets van bovenstaande, mail dan naar fuckyou at punkpizza.nl
Denk je ‘goed verhaal, zouden meer mensen moeten lezen’ deel dit dan.

Hier nog een recent interview met de oprichters van Ptthee: https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/door-het-drinken-van-deze-thee-draagt-u-bij-aan-de-biodiversiteit~bbcc0274/

Scroll to Top

Van maandag 18 juli t/m zondag 7 augustus zijn we op vakantie.
We are on a summer holiday from July 18th till August 7th.

FIJNE VAKANTIE!

GA LOEZOE